MEWA Mińsk Mazowiecki 98 - strona nieoficjalna

Strona klubowa

Logowanie

Statystyki

Brak użytkowników
zalogowanych i 2 gości

dzisiaj: 20, wczoraj: 26
ogółem: 499 477

statystyki szczegółowe

Mini-Chat

Musisz się zalogować, aby korzystać z mini-chatu.

Tabela ligowa

Juniorzy » Wojewódzka Liga Juniorów
1. Tygrys Huta Mińska Tygrys Huta Mińska 15 plus
2. Sęp Żelechów Sęp Żelechów 12 minus
3. Zryw Sobolew Zryw Sobolew 6 plus
4. Nojszewianka Dobre Nojszewianka Dobre 4 minus
5. Hutnik Huta Czechy Hutnik Huta Czechy 4 bz
6. Grodzisk Krzymosze Grodzisk Krzymosze 0 bz

Dieta piłkarza

 Dieta Młodego Piłkarza

PAMIĘTAJ:

1. Staraj się jeść pięć posiłków dziennie.
2. Zjedz wartościowe śniadanie, które daje energie na cały dzień.
3. Jedz posiłki najpóźniej dwie godziny przed treningiem.
4. Dieta sportowca powinna być bogata w WĘGLOWODANY!!
5. Piłkarz powinien wypijać w ciągu dnia około 3 litrów płynów.
6. Podczas wysiłku pij napoje izotoniczne.
7. Wystrzegaj się napojów o dużej zawartości cukrów /coca cola, pepsi itp/. Napoje te powodują ograniczenie koordynacji ruchowej.
8. pamiętaj o witaminach, one są odpowiedzialne za regeneracje mięśni i całego organizmu.
9. Wystrzegaj się jedzenia FAST-FOOD-ów. Jest to żywność wysokotłuszczowa i ciężkostrawna której wystrzega się każdy mądry sportowiec /Mc Donalds, Mr Hamburger itp/
10. TYLKO PRAWIDŁOWA DIETA, ODPOWIEDNI TRENING I MOTYWACJA TO RECEPTA NA SUKCES!!!


Węglowodany - to najlepiej przyswajalne, lekkostrawne źródło energii. Do ich spalania organizm zużywa niewiele tlenu. Jest to bardzo ważne, ponieważ podczas meczy organizmu sportowca często wykonuję pracę beztlenową - szybkościowo-siłową
Zapasy węglowodanów w organizmie są niewystarczające, a ich wyczerpanie kończy się zmęczeniem i zmniejszeniem wydolności. Dieta zawodnika musi zapewniać codziennie dużą ilość węglowodanów, przyjmowanych z odpowiednich źródeł.
W jadłospisie powinny więc znaleźć się produkty zbożowe (źródło skrobi): pieczywo, kasze, ryż, makaron, płatki i musli, jak również owoce i warzywa (źródło glukozy i fruktozy), jak również cukier (sacharoza). Uzupełnianie węglowodanów zalecane jest podczas treningu trwającego dłużej niż godzinę. Po każdej godzinie ćwiczeń należy spożyć 30-60g węglowodanów – najlepiej w postaci płynnej (sok lub napój izotoniczny – ok. 500ml) lub batona energetycznego. Zapasy węglowodanów trzeba również uzupełnić po treningu. Najlepiej w formie owoców, pieczywa, płatków.


Zapotrzebowanie na węglowodany przy grach sportowych: 9-10g/kg masy ciała.

Witaminy:

Sportowiec ma duże zapotrzebowanie, szczególnie na te minerały i witaminy, które biorą udział w metabolizmie energii, rozwoju i regeneracji tkanek, produkcji czerwonych krwinek i obronie przed wolnymi rodnikami.
W grach zespołowych wzrasta zapotrzebowanie na:
• wapń, w diecie powinny więc znaleźć się codziennie duże ilości mleka i produktów mlecznych,
• fosfor, którego źródłem są sery, mięso, ryby, jaja,
• magnez i potas, które znajdują się w nasionach roślin strączkowych, orzechach, warzywach i owocach, rybach i produktach zbożowych: kaszach, razowym pieczywie,
• żelazo, które powinno pochodzić w diecie głównie z produktów zwierzęcych – mięsa, podrobów,
• witaminę C (źródła: warzywa: papryka, brukselka, brokuły, kapusta i owoce: porzeczki, truskawki, cytrusy, owoce dzikiej róży), witaminę E (źródła: oleje roślinne słonecznikowy, rzepakowy, margaryny, jajka, orzechy) i beta-karoten (źródła: żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa, i owoce),
• witaminy z grupy B, a szczególnie B1, B2, B3, występujące w produktach zbożowych, mlecznych i mięsie.
Ze względu na duże straty potu w codziennym jadłospisie trzeba uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na sód. Sportowcy powinni przyjmować codziennie 12-16g chlorku sodu (soli kuchennej).

 

 

Żywienie podczas treningów i zawodów!!!

 

W okresie treningów pożywienie powinno być przede wszystkim małoobjętościowe, wysokoenergetyczne, wysokowitaminowe, o małej zawartości tłuszczu. W okresie częstych, intensywnych ćwiczeń w ciągu dnia trzeba ograniczać produkty ciężkostrawne, takie jak ciemne pieczywo, groch, fasolę, kapustę i duże objętościowo, zwiększyć natomiast produkty o małej objętości, a zawierające duże ilości kalorii, np. słodycze.
W czasie zawodów i treningów trzeba zapobiegać spadkom poziomu glukozy we krwi, ponieważ od razu odbija się to na pracy mózgu i zdolności sportowca do wysiłku fizycznego. Nie można więc doprowadzić do tego, by przerwy między posiłkami przekraczały 4 godziny. Częste przyjmowanie pokarmów działa korzystnie na syntezę białka w mięśniach i zapobiega znacznym spadkom glukozy we krwi, doprowadzających do spadku siły fizycznej.
Posiłek duży objętościowo trzeba spożyć 2-3 godziny przed treningiem (zawodami), 0,5 godziny przed ćwiczeniami można dodatkowo zjeść mały posiłek, będący źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów.

TRENER

Waldemar Osica

Wyszukiwarka

Reklama

Treningi

Zgodnie z ustalaną tygodniową rozpiską na stronie

 

Trening pompek:

http://www.100pompek.pl/

Trening podciągania

http://www.podciaganie.pl/

Trening brzuszków

http://www.miesniebrzucha.pl/

Ostatnie spotkanie

Tygrys Huta MińskaGrodzisk Krzymosze
Tygrys Huta Mińska 4:2 Grodzisk Krzymosze
2014-10-18, 11:00:00
     
oceny zawodników »

Najbliższe spotkanie

W najbliższym czasie zespół nie rozgrywa żadnego spotkania.